Nauka w Technikum Usługowym Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Warszawie trwa 4 lata.

Umiejętności zawodowe, które zdobędziesz
Po ukończeniu nauki w naszej szkole absolwent m. in.:

  • klasyfikuje żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej;
  • dobiera odpowiednie warunki i metody przechowywania i utrwalania żywności;
  • określa zagrożenia, które mają wpływ na jakość i bezpieczeństwo żywności;
  • dobiera surowce do sporządzania potraw i napojów i przestrzega zasad racjonalnego wykorzystania tych surowców;
  • stosuje receptury gastronomiczne i sporządza półprodukty oraz potrawy i napoje;
  • opracowuje nowe receptury gastronomiczne;
  • dobiera zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów;
  • porcjuje, dekoruje i wydaje potrawy i napoje;
  • planuje posiłki oraz układa jadłospisy, przestrzegając zasad racjonalnego żywienia;
  • oblicza wartość energetyczną i odżywczą potraw;
  • rozróżnia zagrożenia zdrowotne wynikające z nieracjonalnego żywienia;
  • zna nowe trendy w żywieniu i alternatywne sposoby żywienia;
  • układa menu codzienne, okolicznościowe i na przyjęcia, z uwzględnieniem wartości odżywczej potraw;
  • sporządza kalkulację cen potraw i napojów;
  • przygotowuje oferty usług gastronomicznych i kalkuluje koszty tych usług;
  • planuje usługi gastronomiczne i dobiera metody i techniki obsługi do rodzaju usług gastronomicznych;
  • przygotowuje miejsca wykonania usług gastronomicznych,  dobiera odpowiednie urządzenia i sprzęt oraz zastawę i bieliznę stołową.


Miejsca, w których będziesz mógł podjąć pracę

Po ukończeniu nauki absolwent posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza, a ponadto planuje, organizuje i wykonuje usługi związane z gastronomią,  może więc znaleźć zatrudnienie w restauracjach, kawiarniach, barach, hotelach, zajazdach, sanatoriach, domach wypoczynkowych, jadłodajniach, stołówkach. Jest także przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Dodatkowe korzyści z nauki w szkole ZDZ
Podczas nauki w naszej szkole uczniowie, oprócz realizacji zajęć obowiązkowych, wynikających z programu nauczania,  uczestniczą w warsztatach i pokazach organizowanych w restauracjach przez kucharzy z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni WACS - World Association of Chefs Societies. Tematyka warsztatów obejmuje m. in. nowoczesną aranżację potraw na talerzu, przygotowanie potraw wegetariańskich i fit, gotowanie zgodne z zasadą Slow Food, kuchnię fusion i elementy kuchni molekularnej, przygotowanie mięs, ryb i warzyw metodą sous vide.

Zajęcia w szkole prowadzą praktycy w zawodzie.

Zobacz galerię zdjęć