Nauka w Niepublicznym Technikum Usługowym Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Warszawie trwa:

  • 4 lata dla absolwentów gimnazjum
  • 5 lat dla absolwentów 8–letniej szkoły podstawowej.

Drugi język obcy:
niemiecki/hiszpański/rosyjski/francuski*
*w zależności od ilości chętnych

Rozszerzenia: biologia, język angielski

KWALIFIKACJA WYODRĘBNIONA W ZAWODZIE TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

CELE KSZTAŁCENIA

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji

1. W zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:

  • oceny jakości surowca;
  • przechowywania żywności
  • przygotowania produktów i stanowiska pracy;
  • obsługi sprzętu gastronomicznego.
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
  • wydawania dań;

2. W zakresie kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:

  • oceniania jakości żywności;
  • planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia;
  • organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej;
  • wykonywania usług gastronomicznych;
  • ekspedycji potraw i napojów.

W programie nauczania zawodowego m.in.:

  • Podstawy gastronomii
  • Przyjmowanie i magazynowanie żywności
  • Przygotowanie dań
  • Wydawanie dań
  • Planowanie żywienia
  • Organizowanie produkcji gastronomicznej
  • Prowadzenie usług gastronomicznych

Miejsca, w których będziesz mógł podjąć pracę

Po ukończeniu nauki w naszej szkole, będziesz posiadać te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza, a ponadto zaplanujesz, zorganizujesz i wykonasz usługi związane z gastronomią, dlatego też znajdziesz zatrudnienie w restauracjach, kawiarniach, barach, hotelach, zajazdach, sanatoriach, domach wypoczynkowych, jadłodajniach, stołówkach. Jak również będziesz przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Dodatkowe korzyści z nauki w szkole ZDZ

Podczas nauki w naszej szkole uczniowie, oprócz realizacji zajęć obowiązkowych, wynikających z programu nauczania, uczestniczą w warsztatach i pokazach organizowanych w restauracjach przez kucharzy z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni WACS - World Association of Chefs Societies. Tematyka warsztatów obejmuje m. in. nowoczesną aranżację potraw na talerzu, przygotowanie potraw wegetariańskich i fit, gotowanie zgodne z zasadą Slow Food, kuchnię fusion i elementy kuchni molekularnej, przygotowanie mięs, ryb i warzyw metodą sous vide.

Strona www: www.szkola.zdz.edu.pl

Adres:
00-252 Warszawa, ul. Podwale 13
tel.: 786 982 711, 22 831 74 30, 22 831 00 81 w. 118
e-mail: szkoly@zdz.edu.pl