Nauka w Technikum Usługowym Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Warszawie trwa 4 lata dla absolwentów gimnazjum oraz 5 lat dla absolwentów 8 –letniej szkoły podstawowej.

Umiejętności zawodowe, które zdobędziesz po ukończeniu naszej szkoły:

  • sklasyfikujesz żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej;
  • dobierzesz odpowiednie warunki i metody przechowywania i utrwalania żywności;
  • określisz zagrożenia, które mają wpływ na jakość i bezpieczeństwo żywności;
  • dobierzesz surowce do sporządzania potraw i napojów z przestrzeganiem zasad racjonalnego wykorzystania tych surowców;
  • zastosujesz receptury gastronomiczne i sporządzisz półprodukty oraz potrawy i napoje;
  • opracujesz nowe receptury gastronomiczne;
  • dobierzesz zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów;
  • porcjuje, dekoruje i wydaje potrawy i napoje;
  • zaplanujesz posiłki oraz ułożysz jadłospisy, przestrzegając zasad racjonalnego żywienia;
  • obliczysz wartość energetyczną i odżywczą potraw;
  • rozróżnisz zagrożenia zdrowotne wynikające z nieracjonalnego żywienia;
  • poznasz nowe trendy w żywieniu i alternatywne sposoby żywienia;
  • ułożysz menu codzienne, okolicznościowe i na przyjęcia, z uwzględnieniem wartości odżywczej potraw;
  • sporządzisz kalkulację cen potraw i napojów;
  • przygotujesz oferty usług gastronomicznych i sporządzisz kalkulację kosztów tych usług;
  • zaplanujesz usługi gastronomiczne i dobierzesz metody i techniki obsługi do rodzaju usług gastronomicznych;
  • przygotujesz miejsca wykonania usług gastronomicznych, dobierzesz odpowiednie urządzenia i sprzęt oraz zastawę i bieliznę stołową.

Miejsca, w których będziesz mógł podjąć pracę

Po ukończeniu nauki w naszej szkole, będziesz posiadać te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza, a ponadto zaplanujesz, zorganizujesz i wykonasz usługi związane z gastronomią, dlatego też znajdziesz zatrudnienie w restauracjach, kawiarniach, barach, hotelach, zajazdach, sanatoriach, domach wypoczynkowych, jadłodajniach, stołówkach. Jak również będziesz przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Dodatkowe korzyści z nauki w szkole ZDZ

Podczas nauki w naszej szkole uczniowie, oprócz realizacji zajęć obowiązkowych, wynikających z programu nauczania, uczestniczą w warsztatach i pokazach organizowanych w restauracjach przez kucharzy z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni WACS - World Association of Chefs Societies. Tematyka warsztatów obejmuje m. in. nowoczesną aranżację potraw na talerzu, przygotowanie potraw wegetariańskich i fit, gotowanie zgodne z zasadą Slow Food, kuchnię fusion i elementy kuchni molekularnej, przygotowanie mięs, ryb i warzyw metodą sous vide.

Strona www: www.szkola.zdz.edu.pl

Adres:
00-252 Warszawa, ul. Podwale 13
tel.: 786 982 711, 22 831 74 30, 22 831 00 81 w. 118
e-mail: szkoly@zdz.edu.pl