Włoska dieta, z bogactwem warzyw, węglowodanów i znikomą zawartością tłuszczu zwierzęcego, jest jedną z najzdrowszych na świecie. Z kuchnią włoską przede wszystkim utożsamia się różne makarony; spaghetti, penne, fusilli. Ale to warzywa i zioła, naturalna oliwa z oliwek extra virgin i oliwki odgrywają główną rolę w znakomitej większości włoskiego menu.

 

Ucz się od najlepszych

Na warsztatach nauczymy się z Mistrzem zasad kompozycji kuchni włoskiej, a także przygotujemy:

  • Risotto po mediolańsku z białym winem, szafranem i owocami morza.
  • „Panzerotti” z mięsem zapiekane z serem w sosie bazyliowym.
  • „Canneloni” faszerowane szpinakiem i serem mozarella w sosie neapolitańskim.
  • „ Saltimbocca” wieprzową w sosie szałwiowym z ziemniakami w śmietanie.
  • Filet z kaczej piersi faszerowany suszonymi pomidorami, zawijany w boczek, podany z warzywnym „Milefoglie” , sosem oliwkowym i polentą.
  • Tiramisu.


Uczestniczkom i uczestnikom:

  • zapewniamy niezbędne artykuły spożywcze do przygotowania dań,
  • oferujemy bezpłatny dostęp do jednego z kursów e-learningowych dostępnych w ZDZ: barman-kelner lub catering.


Zajęcia prowadzi:
Mariusz Nowicki - Mistrz Litwy BBQ 2015, Trener Młodzieżowej Reprezentacji Polski podczas Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie i Pucharu Świata w Luksemburgu, Założyciel Zespołu kulinarnego Polish BBQ Team, Sekretarz Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Czas trwania kursu: 8 godzin (1 dzień - niedziela) w godzinach 900 – 1545
Cena kursu: 265 zł.
Miejsce kursu: Warszawa, ul. Podwale 13
Najbliższe terminy: druga połowa listopada,
Telefon kontaktowy: 22 831 83 48

Zainteresowani mogą otrzymać zaświadczenie zgodne z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 2014 r. poz. 622).