Cel | teoretyczne i praktyczne przygotowanie do egzaminu na tytuł czeladnika dzięki uzyskaniu umiejętności zawodowych niezbędnych przy wykonywaniu zawodu kucharza |
Czas trwania | I. 30 godz. ogólny kurs teoretyczny: usystematyzowanie i/lub uzupełnienie wiedzy z zakresu zagadnień ogólnych, których znajomość jest wymagana podczas egzaminów kwalifikacyjnych, rachunkowość zawodowa i dokumentacja działalności gospodarczej, zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej, podstawowe zasady ochrony środowiska, podstawowe przepisy prawa pracy, podstawowe zagadnienia prawa gospodarczego i zarządzania przedsiębiorstwem. II. 150 godz. kurs zasadniczy: 1. 60 godz. zajęcia teoretyczne zawodowe: organizacja produkcji, zasady żywienia, towaroznawstwo spożywcze, maszyny i urządzenia, surowce gastronomiczne 2. 90 godz. zajęcia praktyczne zawodowe: techniki sporządzania dań podstawowych, techniki sporządzania zup, dodatki do zup; przekąski, wypiek ciast, desery i napoje, potrawy specjalistyczne, ekspedycja potraw; przestrzeganie zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP) i dobrej praktyki produkcyjnej (GMP), system HACCP. W zależności od posiadanych kwalifikacji i wiedzy teoretycznej klienta, istnieje możliwość uczestnictwa w wybranej części kursu. |
Wymagania | posiada świadectwo ukończenia gimnazjum albo ośmioletniej szkoły podstawowej |
Zakres | Towaroznawstwo. Zasady żywienia. Rachunek zawodowy. Organizacja produkcji. Podstawowe zasady HCCP. Zajęcia praktyczne z gotowania : potrawy z mięsa: drobiowego, wieprzowego ,z ryb. Wyroby mączne, potrawy kuchni włoskiej, meksykańskiej, śródziemnomorskiej i polskiej. Potrawy z jaj, potrawy dietetyczne i wegetariańskie |
Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia | zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN |